Hoofd sport & recreatie

Kip Keino Keniaanse atleet

Anonim

Kip Keino, bij naam van Hezekiah Kipchoge Keino, (geboren 17 januari 1940, Nandi Hills, Kenia), Keniaanse afstandsloper, die vier Olympische medailles won.

De vader van Keino, een hardloper op lange afstand, moedigde zijn zoon aan in de sport. Keino hoedde geiten en trainde in het heuvelland van Kenia, wat hem goed voorbereidde op wedstrijden op grote hoogte. Hij kwam halverwege de jaren zestig naar voren als een leidende afstandsloper en vestigde wereldrecords op de 3.000 meter (7 minuten 39,6 seconden) en de 5.000 meter (13 minuten 24,2 seconden).

Op de Olympische Spelen van 1968 in Mexico-Stad leed Keino aan ernstige buikpijn (later toegeschreven aan galblaasproblemen). Ondanks waarschuwingen van doktoren nam hij in acht dagen deel aan zes afstandsraces. In zijn eerste finale - de 10.000 meter - werd de pijn van de Keniaan ondraaglijk en stortte hij op het infield in met nog twee ronden te gaan. In de 5.000 meter finale behaalde Keino een zilveren medaille en eindigde 0.2 seconde achter de Tunesiër Mohammed Gammoudi. Op de 1.500 meter stond Keino tegenover racefavoriet Jim Ryun uit de Verenigde Staten. Ondanks zijn pijn zette Keino, met hulp van teamgenoot Ben Jipcho, een furieus tempo neer over de hele race, waarbij hij de krachtige aftrap van Ryun teniet deed. Keino won de race met 20 meter. Op de Spelen van 1972 in München, West-Duitsland, won Keino een zilveren medaille op de 1.500 meter en een gouden medaille op de 3.000 meter hoge toren.

Keino en zijn vrouw namen meer dan 100 weeskinderen op en hadden er zelf zeven. Zijn succes op het circuit en zijn toewijding aan het welzijn van Kenia maakten hem een ​​van de meest geliefde helden van het land. Later was Keino president van het Nationaal Olympisch Comité Kenia. In 2012 behoorde hij tot de eerste inductees van de IAAF Hall of Fame.